Våfflor - höjden av lyx och elegans i alla fall på 1700-talet då tex Bellman nämner många olika bakverk i ”Fredmans Epistlar” bland annat våfflor som omnämns hela fem gånger. Våfflor har funnits sedan medeltiden men vi började äta den moderna våfflan på sent 1800-tal. Lyxvaror som vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt var inte vanligt i svenska bondesamhället. Som många vet kom Våffeldagen troligtvis till av en felsägning och firas samma dag som vårfrudagen dvs Jungfru Marie bebådelsedag som är en kyrklig högtid och infaller 25 mars, nio månader före jul och Jesus nedkomst. Dagen har också fått markera vårbrukets början och har använts för att förutspå vädret till Valborg. Så mycket snö som det fanns på taken denna dag, skulle det också finnas på marken till Valborg. Ska vi tro detta så blir det en fin Valborg i år. Men tillbaka till varför våffeldagen kom till. Med alla dialekter i Sverige så är det inte svårt att föreställa sig att vårfrudag uttalades felaktigt. Man tror att det blev till vafferdag, och därifrån gick det över till vaffeldag. Att det förr på våren dessutom var större tillgång till ägg och mjölk efter vintern gjorde att det passade bra med våffla den här tiden på året. Våfflan har således inget att göra med Jungfru Maria, men de första våffeljärnen var faktiskt en utveckling av järnen som användes för att baka oblater till nattvarden. Så de första våfflorna bakades i kloster på kontinenten. Hur tänker du äta dina våfflor idag? Ingredienserna hittar du i Nynäshamns matvarubutiker som Ica Maxi, Coop Konsum och Willys, våffeljärn hittar du på Elon på Sjötelegrafen. |